KATEGORIA


» Nátierky zo škôlky
Nátierky

Nátierky zo škôlky

 

Poznámka: Recepty sú pripravené pre 10 osôb.

Chyby sú vyhradené

 

 

  1. 1. Nátierka syrová labužnícka

syr mäkký                                       70 g

syr plesňový                                    60 g

syr tvrdý                                         60 g

maslo                                             170 g

mlieko                                             0,3 dcl

soľ                                                     5 g

cibuľa                                               30 g

Maslo vymiešame s mäkkým syrom a mliekom. Pridáme očistenú  na jemno posekanú cibuľu, nastrúhaný plesňový syr, nastrúhaný  tvrdý syr a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.

 

 

  1. 2. Nátierka avokádová

avokádo                                             130 g

maslo                                                 200 g

tvaroh mäkký                                       75 g

soľ                                                      0,5 g

cibuľa                                                   35 g

kečup jemný                                         20 g

Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný mäkký tvaroh, očistené na jemno postrúhané avokádo, očistenú na jemno postrúhanú cibuľu a kečup. Dochutíme soľou a vyšľaháme.

 

  1. 3. Nátierka budapeštianska

 

maslo                                                  210 g

tvaroh                                                   70 g

syr tvrdý                                               50 g

horčica                                                  15 g

soľ                                                       0,5 g

chren                                                    10 g

cibuľa                                                    35 g

Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný tvrdý syr, očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou a soľou.

  1. 4. Nátierka cibuľová

 

cibuľa                                                                  100 g

maslo                                                                  160 g

vajcia                                                                     2

uhorky sterilizované bez nálevu                               50 g                                                                                                                     jogurt biely                                                             45 g

pažítka                                                                  10 g

soľ

Maslo vymiešame s jogurtom, pridáme očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia, postrúhané sterilizované uhorky. Spolu všetko vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou a dobre umytou, posekanou pažítkou.

 

 

5. Nátierka cícerová

cícer                                                                   60 g

maslo                                                                180 g

cibuľa                                                                  50 g

soľ                                                                     0,6 g

jogurt biely                                                          30 g

Cícer preberieme, namočíme a uvaríme do mäkka. Uvarený prepasírujeme alebo rozmixujeme. Maslo vymiešame s jogurtom, očistenou, na jemno pokrájanou cibuľou, pridáme  cícer  a dochutíme soľou. Dobre vyšľaháme.

 

 

6. Nátierka cícerová s pórom

múka cícerová                                                        90g

voda vriaca                                                      0,18 dcl

maslo                                                                  130 g

pór                                                                        25 g

cesnak                                                                   10 g

horčica                                                                  15 g

soľ                                                                       0,5 g

citróny                                                                    40g

Cícerovú múku zalejeme mierne osolenou vriacou vodou a uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť, rozmixujeme na hladký krém.  Maslo vymiešame s očisteným a prelisovaným cesnakom, horčicou, citrónovou šťavou. Pridáme  očistený a na jemno posekaný pór.  Do vymiešaného masla pridáme vychladnutý krém z cícerovej múky,  necháme cca 30 minút odstáť. Znova prešľaháme.

 

 

7.  Nátierka cícerová s tuniakom

múka cícerová                                         90 g

voda vriaca                                            180 g

maslo                                                    115 g

pór                                                          25 g

cesnak                                                     10 g

horčica                                                     15 g

soľ                                                          0,8 g

citróny                                                     50 g

tuniak vo vlastnej šťave                             50 g

Cícerovú múku zalejeme vriacou vodou, uvaríme na hustú kašu, ktorú  rozmixujeme na hladký krém. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém pridáme do vymiešaného masla  s horčicou, citrónovou šťavou, očisteným, prelisovaným cesnakom, očisteným jemne nakrájaným pórom,  rozdrveným tuniakom a soľou. Dobre vymiešame, necháme cca 30 minút v chlade odstáť. Znovu prešľaháme. Odporúčame natierať na krehký kukuričný chlieb.

 

8. Nátierka drožďová

droždie                                                90 g

masť bravčová                                     20 g

cibuľa                                                  80 g

maslo                                                150 g

vajcia                                                   2

soľ                                                      0,5 g

Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno a speníme na bravčovej masti.  Pridáme droždie, ktoré opražíme a krátko podusíme. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme vychladnuté droždie, postrúhané vajcia a všetko spolu vyšľaháme.

 

9. Nátierka drožďová I.

maslo                                                  180 g

droždie                                                  60 g

cibuľa                                                    80 g

soľ                                                       0,7 g

olej                                                       25 g

mlieko                                                 0,2 dcl

Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno, opražíme na oleji, pridáme droždie a spolu popražíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme vychladnuté droždie, teplé mlieko  a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.

 

 

10. Nátierka drožďová s mrkvou

 

droždie                                                   70 g

maslo                                                   140 g

masť bravčová                                        20 g

cibuľa                                                     60 g

mrkva                                                    80 g

vajcia                                                     1

soľ                                                          0,5 g

Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, speníme na bravčovej masti, pridáme droždie, ktoré opražíme. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme. Vychladnuté postrúhame. Maslo vymiešame so soľou, pridáme vychladnuté droždie, na jemno postrúhanú očistenú mrkvu, postrúhané vajcia a všetko spolu vyšľaháme.

 

11. Nátierka džemová

maslo                                                                  250 g

džem                                                                   160 g

Maslo vymiešame s džemom do peny.

 

 

12. Nátierka fazuľová s jogurtom

fazuľa suchá                                           60 g

maslo                                                   180 g

jogurt biely                                             45 g

cesnak                                                   10 g

soľ                                                        0,6 g

Fazuľu preberieme, umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s jogurtom. Dochutíme soľou, prelisovaným cesnakom a dobre vyšľaháme.

 

 

13. Nátierka fazuľová so syrom

fazuľa biela                                            65 g

maslo                                                  140 g

syr mäkký                                             60 g

soľ                                                       0,6 g

horčica                                                  20 g

petržlenová vňať                                     15 g

Prebratú fazuľu umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s mäkkým syrom. Dochutíme soľou, horčicou  a vyšľaháme. Petržlenovú vňať dobre umyjeme a použijeme na ozdobu.

 

14. Nátierka hrachová

 

hrach suchý                                            80 g

maslo                                                   190 g

cesnek                                                   10 g

soľ                                                        0,6 g

mlieko                                                 0,4 dcl

Hrach preberieme, umyjeme a uvaríme vo vode do mäkka. Uvarený rozmixujeme alebo prepasírujeme. Vmiešame do vyšľahaného masla, zriedime mliekom. Dochutíme soľou a očisteným, prelisovaným cesnakom. Vyšľaháme do peny.

15. Nátierka hrášková

maslo                                                     190 g

mlieko                                                      50 g

hrášok sterilizovaný bez nálevu                 110 g

soľ                                                           0,5 g

korenie čierne mleté                                  0,2 g

Maslo vymiešame s mliekom, pridáme sterilizovaný rozmixovaný hrášok a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.

16. Nátierka karfiolová

karfiol                                                  300 g

maslo                                                   200 g

soľ                                                        0,7 g

mlieko                                                 0,20 dcl

Karfiol očistíme, umyjeme a vložíme uvariť do  slanej vody. Po uvarení necháme vychladnúť. Rozmixujeme. Maslo vymiešame, pridáme rozmixovaný karfiol, dochutíme soľou, zriedime mliekom a dobre vyšľaháme.

 

17. Nátierka karfiolová s vajíčkami

 

maslo                                                   160 g

karfiol                                                  160 g

vajcia                                                   1

mlieko                                                   30 g

cibuľa                                                    30 g

olej                                                       15 g

soľ                                                       0,7 g

 

Karfiol očistíme,  uvaríme v slanej vode. Cibuľu po očistení nakrájame na jemno, speníme na oleji, pridáme uvarený  na ružičky rozobratý karfiol  a podusíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s mliekom, pridáme na tvrdo uvarené,  postrúhané vajcia, vychladnutý udusený karfiol  a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.

 

 

18. Nátierka kelová s vajcom

 

kel                                                          300 g

maslo                                                      140 g

olej                                                           20 g

kečup jemný                                              20 g

cibuľa                                                        30 g

cesnak                                                       10 g

soľ                                                             0,7 g

vajcia                                                           1

Cibuľu očistíme, na drobno nakrájame a speníme na oleji. Pridáme očistený, umytý, na rezance nakrájaný kel, udusíme do mäkka. Udusený kel vymiešame s maslom, na tvrdo uvarenými postrúhanými vajciami, dochutíme očisteným prelisovaným cesnakom, kečupom a soľou.

 

19.  Nátierka kuracia

kuracie prsia                                         130 g

maslo                                                   200 g

cibuľa                                                    50 g

soľ                                                       0,5 g

olej                                                       30 g

horčica                                                  25 g

Kuracie prsia umyjeme a udusíme na oleji a očistenej, pokrájanej cibuli. Po udusení pomelieme. Maslo vymiešame so soľou a horčicou, pridáme pomleté mäso. Vyšľaháme do peny.

 

20.  Nátierka kuracia s jablkami

kuracie prsia                                           90 g

maslo                                                   140 g

syr tvrdý                                                 55 g

syr smotanový                                         55 g

jablká                                                      60 g

pažítka                                                    15 g

soľ                                                          0,7 g

smotana                                                   50 g

Kuracie prsia umyjeme, uvaríme v mierne osolenej vode. Po uvarení zomelieme. Maslo vymiešame so strúhaným syrom, smotanovým syrom, očistenými  postrúhanými jablkami a smotanou. Pridáme zomleté kuracie mäso a dobre premiešame. Dochutíme soľou a dobre umytou posekanou pažítkou.

 

21. Nátierka kuracia s pórom

kuracie prsia                                         130 g

cibuľa                                                    45 g

pór                                                        45 g

soľ                                                        0,8 g

maslo                                                    180 g

vajcia                                                       1

smotana                                                  15 g

Kuracie prsia umyjeme a vložíme do mierne osolenej vody uvariť. Po uvarení pomelieme. Cibuľu a pór očistíme, pokrájame a udusíme na časti  masla. Po udusení spojíme s pomletým mäsom, necháme vychladnúť. Zvyšok masla vyšľaháme s postrúhanými vajciami uvarenými na tvrdo, spojíme s pomletým mäsom a smotanou. Dochutíme soľou. Vyšľaháme do peny.

 

 

22. Nátierka kuracia s uhorkami

 

kuracie prsia                                                        150 g

maslo                                                                  180 g

vajcia                                                                        1

horčica                                                                  20 g

soľ                                                                        0,6 g

uhorky sterilizované bez nálevu                                50 g

mlieko                                                                    20 g

Kuracie prsia umyjeme, vložíme uvariť do mierne osolenej vody. Uvarené vyberieme, necháme vychladnúť a zomelieme. Maslo vymiešame s mliekom, pridáme nastrúhané sterilizované uhorky a na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia. Vymiešame do peny. Dochutíme soľou a horčicou. Vyšľaháme.

23. Nátierka kuracia s vajíčkami

kuracie prsia                                         150 g

maslo                                                   160 g

olej                                                        20 g

vajcia                                                       1

cibuľa                                                    40 g

horčica                                                  20 g

mlieko                                                   20 g

Cibuľu očistíme, pokrájame na drobno, speníme na oleji. Kuracie prsia umyjeme, pokrájame na kocky  vložíme do pripravenej cibule a dusíme asi  25 minút, jemne podliate vodou. Necháme vychladnúť. Mäkké mäso po vychladnutí zomelieme.  Maslo vymiešame,  pridáme postrúhané na tvrdo uvarené vajcia, pomleté mäso, mlieko a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou a horčicou.

 

 

 

24.  Nátierka liptovská

 

maslo                                                  160 g

bryndza                                               180 g

cibuľa                                                    50 g

soľ                                                       0,5 g

mlieko                                                   20 g

pažítka                                                   20 g

Maslo vymiešame s mliekom, pridáme bryndzu, na jemno pokrájanú očistenú cibuľu. Dochutíme podľa potreby soľou a pažítkou. Dobre vyšľaháme.

 

 

25.  Nátierka maslová s čokoládou

čokoláda na varenie                      100 g

maslo                                           230 g

cukor práškový                               60 g

mlieko                                            30 g

Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a vlažným mliekom, pridáme zmäknutú varovú čokoládu a dobre vyšľaháme.

 

 

 

26.  Nátierka maslová so strúhaným syrom

maslo                                                   240 g

tvrdý syr                                              170 g

soľ                                                        0,5 g

Chlieb natrieme soľou ochuteným  maslom a posypeme  tvrdým strúhaným syrom, prípadne zmiešame maslo so syrom.

 

 

 

27.  Nátierka medová

maslo                                                                  270 g

med                                                                    140 g

Maslo vymiešame s medom a natierame na chlieb. Med  je potrebné mierne nahriať.

 

 

 

28.  Nátierka mrkvová

maslo                                                                  200 g

vajcia                                                                      2

mrkva                                                                 150 g

soľ                                                                       0,5 g

mlieko                                                                   15 g

Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, očistenú postrúhanú  mrkvu. Zriedime mliekom a vyšľaháme do peny.

 

 

 

29. Nátierka oškvarková

oškvarky                                               180 g

horčica                                                   20 g

maslo                                                   120 g

soľ                                                        0,6 g

cibuľa                                                   100 g

pažítka                                                   15 g

Čerstvé oškvarky zomelieme spolu s cibuľou, pridáme maslo, soľ, horčicu. Všetko spolu vyšľaháme. Povrch nátierky posypeme umytou a posekanou pažítkou.

 

 

 

30.  Nátireka sardinková

maslo                                     230 g

sardinky v oleji bez nálevu       120 g

soľ                                           0,6 g

cibuľa                                        60 g

citróny                                      50 g

Maslo vymiešame, pridáme sardinky, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Vyšľaháme do peny.

 

 

31.  Nátierka sardinková so syrom

maslo                                                    160 g

syr tvrdý                                               120 g

sardinky v oleji                                        95 g

cibuľa                                                      50 g

soľ                                                          0,4 g

Maslo vymiešame, pridáme očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, sardinky  a nastrúhaný tvrdý syr. Dochutíme soľou a  dobre vymiešame.

 

 

32.  Nátierka sójová

sója                                                75 g

maslo                                            180 g

horčica                                            20 g

soľ                                                 0,7 g

cesnak                                            10 g

mlieko                                             20 g

Sóju preberieme, umyjeme a uvaríme.  Uvarenú rozmixujeme a pridáme do vyšľahaného masla s mliekom. Dochutíme horčicou, soľou a očisteným prelisovaným cesnakom.

 

 

33.  Nátierka sójová s kečupom

 

sója                                                80 g

maslo                                            150 g

kečup jemný                                    30 g

soľ                                                  0,6 g

sójová omáčka                                 15 g

mlieko                                              20 g

Sóju preberieme, umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú pomelieme, pridáme k vymiešanému maslu.

34. Nátierka syrová pena

syr smotanový                                       220 g

maslo                                                    160 g

mlieko                                                     30 g

soľ                                                         0,5 g

Maslo, smotanový syr a mlieko vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.

 

 

 

35.  Nátierka syrová s cesnakom

maslo                                                200 g

syr mäkký                                         160 g

mlieko                                                50 g

soľ                                                      0,6 g

cesnak                                                 10 g

Maslo vyšľaháme do peny, pridáme mäkký  syr, mlieko, očistený prelisovaný cesnak a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.

 

 

36. Nátierka šošovicová s jogurtom

 

šošovica                                           65 g

maslo                                             180 g

cibuľa                                               40 g

cesnak                                             10 g

jogurt biely                                       40 g

soľ                                                   0,7 g

Šošovicu preberieme, umyjeme a vsypeme do vriacej vody uvariť. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s jogurtom a očistenou na jemno pokrájanou cibuľou. Dochutíme očisteným,  prelisovaným cesnakom a soľou.

 

37.  Nátierka špenátová

maslo                                             160 g

špenát mrazený                              140 g

vajcia                                               1

cibuľa                                              50 g

cesnak                                            15 g

mlieko                                             25 g

soľ                                                  0,5 g

olej                                                  15 g

Očistenú na jemno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme soľou, očisteným  prelisovaným cesnakom. Dusíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s postrúhanými na tvrdo uvarenými vajciami, pridáme vychladnutý špenát a vyšľaháme do peny.

 

38.  Nátierka špenátová so syrom

maslo                                                80 g

syr smotanový                                   80 g

špenát mrazený                                130 g

cibuľa                                                 50 g

cesnak                                               15 g

olej                                                    20 g

mlieko                                                20 g

vajcia                                                    1

soľ                                                     0,5 g

Očistenú na jemno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme očisteným prelisovaným cesnakom a dusíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Do vymiešaného masla so soľou, smotanovým syrom, postrúhanými na tvrdo uvarenými vajciami pridáme vychladnutý špenát. Vyšľaháme do peny.

 

 

39.  Nátierka šunková pena

maslo                                             210 g

šunka                                             130 g

cibuľa                                               50 g

horčica                                             15 g

soľ                                                  0,6 g

mlieko                                             15 g

Maslo vyšľaháme s horčicou a mliekom, pridáme pomletú  alebo na jemno pokrájanú šunku a očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou  a vyšľaháme do peny.

 

 

40.  Nátierka šunková s taveným syrom

 

maslo                                         160 g

šunka                                         100 g

mlieko                                          30 g

syr tavený                                   120 g

soľ                                               0,5 g

Maslo vyšľaháme s taveným syrom a mliekom. Pridáme pomletú  alebo na jemno pokrájanú šunku, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.

 

41.  Nátierka šunková s vajcom

maslo                                                180 g

šunka                                                100 g

mlieko                                                25 g

vajcia                                                 2

soľ                                                     0,5 g

cibuľa                                                  30 g

Maslo vyšľaháme s mliekom, pridáme pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku, očistenú na drobno pokrájanú cibuľu a na tvrdo uvarené postrúhané vajcia. Všetko spolu vyšľaháme. Dochutíme soľou.

 

 

 

 

42. Nátierka šunková so zelerom

 

zeler                                                 100 g

mrkva                                                80 g

cibuľa                                                 25 g

syr smotanový                                  120 g

šunka                                                 80 g

jogurt biely                                         50 g

soľ                                                    0,5 g

citróny                                                40 g

Zeler, mrkvu a cibuľu očistíme, postrúhame na jemno, pridáme smotanový syr, pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku, jogurt, soľ a citrónovú šťavu. Všetko spolu vyšľaháme.

 

 

 

43. Nátierka talianska

maslo                                                   300 g

rajčinový pretlak                                     60 g

cibuľa                                                     50 g

soľ                                                        0,5 g

Do vymiešaného masla pridáme rajčiakový pretlak, očistenú na jemno posekanú cibuľu, soľ. Všetko spolu dobre vymiešame do peny.

 

 

44.  Nátierka tvarohová

tvaroh mäkký                                        210 g

maslo                                                    120 g

smotana                                                  50 g

soľ                                                         0,5 g

cibuľa                                                      40 g

paprika červená mletá                             0,5 g

Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, smotanu, na jemno pokrájanú cibuľu a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou a červenou paprikou.

 

 

 

45.  Nátierka tvarohová s cesnakom

 

tvaroh mäkký

maslo

mlieko

cesnak

soľ

Maslo s mäkkým tvarohom a mliekom vyšľaháme. Dochutíme očisteným, prelisovaným  cesnakom a soľou.

 

 

 

46.   Nátierka tvarohová s džemom

tvaroh mäkký                                        200 g

maslo                                                    100 g

džem                                                      80 g

mlieko                                                    30 g

Maslo vyšľaháme s mliekom, pridáme prelisovaný tvaroh, džem a vyšľaháme.

 

 

47.  Nátierka tvarohová s jablkami

tvaroh mäkký                                        200 g

maslo                                                    150 g

jablká                                                    100 g

citróny                                                     60 g

Jablká očistíme, postrúhame a udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť. Maslo s tvarohom vymiešame, pridáme udusené jablká a dochutíme citrónovou  šťavou.

 









48.  Nátierka tvarohová s jahodami

tvaroh mäkký                                        140 g

maslo                                                   140 g

jahodový kompót bez nálevu                    85 g

cukor práškový                                       50 g

Maslo vyšľaháme s prelisovaným tvarohom, pridáme jahodový kompót bez nálevu. Dochutíme práškovým cukrom a dobre vyšľaháme.

 

49.  Nátierka tvarohová s kôprom

tvaroh mäkký                                        250 g

maslo                                                   110 g

mlieko                                                   20 g

cibuľa                                                    30 g

kôpor čerstvý                                          20 g

soľ                                                         0,5 g

Maslo,  prelisovaný  mäkký tvaroh, vlažné mlieko a očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu vymiešame. Dochutíme soľou a umytým, očisteným, na jemno  posekaným  kôprom.

 

 

 

 

50.  Nátierka tvarohová s medom

tvaroh mäkký                                        200 g

maslo                                                    140 g

med                                                        80 g

Maslo vyšľaháme s medom, pridáme prelisovaný tvaroh a vymiešame.

 

 

 

51. Nátierka tvarohová s mrkvou

tvaroh mäkký                                        180 g

maslo                                                    150 g

mrkva                                                     60 g

jogurt biely                                              50 g

soľ                                                           5 g

Do vymiešaného masla pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný tvaroh a jogurt. Dobre vymiešame a dochutíme soľou.

 

52. Nátierka tvarohová s treščou  pečeňou

tvaroh  mäkký                                        180 g

maslo                                                     110 g

reščia pečeň bez nálevu                            80 g

cibuľa                                                       50 g

soľ                                                              5 g

Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný tvaroh , treščiu pečeň bez oleja a očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu . Dobre vyšľaháme, dochutíme soľou.

 

 

53. Nátierka tvarohová s vajcom a kečupom

 

tvaroh  mäkký                                       150 g

maslo                                                   130 g

vajcia                                                    2

cibuľa                                                    40 g

kečup jemný                                          20 g

soľ                                                           4 g

Maslo vymiešame s kečupom, pridáme na jemno pokrájanú očistenú cibuľu, prelisovaný tvaroh, postrúhané na tvrdo uvarené vajcia  a všetko spolu dobre vymiešame. Dochutíme soľou.

 

 

54. Nátierka tvarohová so sardinkami

tvaroh  mäkký                                       180 g

maslo                                                    110 g

sardinky                                                  80 g

cibuľa                                                      50 g

soľ                                                            5 g

Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný tvaroh, sardinky  bez oleja a očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu. Dobre vyšľaháme, dochutíme soľou.

 

 

55.  Nátierka tvarohová so zeleninou

 

tvaroh  mäkký                                                 180 g

maslo                                                               80 g

mrkva                                                               60 g

vajcia                                                                 1

uhorky sterilizované bez nálevu                            30 g

jogurt biely                                                          40 g

soľ                                                                        4 g

Tvaroh prelisujeme, vymiešame s maslom, pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, postrúhané sterilizované uhorky, jogurt a nakoniec nakrájané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou.

 

 

 

56. Nátierka úsporná zo syra tofu

syr tofu                                                 180 g

droždie čerstvé                                       90 g

cibuľa                                                    50 g

soľ                                                           3 g

petržlenová vňať                                      10 g

cesnak                                                    10 g

ochucovadlo                                             10 g

sójová omáčka                                         20 g

olej                                                          20 g

maslo                                                       80 g

Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, speníme na oleji, pridáme rozdrvené droždie a opražíme. Ochutíme  očisteným prelisovaným cesnakom a soľou. U skupiny B, C a D aj sójovou omáčkou a dochucovadlom. Pridáme postrúhaný syr  tofu a podusíme cca 7 až 10 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme do vychladnutej masy, dochutíme umytou, jemne posekanou petržlenovou vňaťou a dobre vymiešame.

 

57.  Nátierka vajcová

 

maslo                                                          210 g

vajcia                                                           3

horčica                                                         20 g

mlieko                                                          25 ml

soľ                                                                 5 g

Vajcia uvaríme na tvrdo, ošúpeme a necháme vychladnúť. Postrúhame. Maslo vymiešame so soľou, horčicou,  mliekom a pridáme postrúhané vajcia. Dobre vyšľaháme.

 

 

 

58. Nátierka vajíčková s kečupom

vajcia                                                                      4

maslo                                                                  180 g

kečup jemný                                                          40 g

soľ                                                                         5 g

Maslo vyšľaháme s kečupom, pridáme postrúhané žĺtka z vajec uvarených na tvrdo. Dochutíme soľou a prešľaháme. Bielka z uvarených vajec na jemno  posekáme a posypeme nimi natretý chlieb.

 

 

59. Nátierka viedenská

 

maslo                                                    135 g

tvaroh                                                  170 g

paprika červená mletá                             50 g

chren                                                     20 g

cibuľa                                                     40 g

mlieko                                                    15 g

soľ                                                           4 g

Tvaroh prelisujeme, vyšľaháme s maslom a mliekom. Pridáme na jemno nastrúhaný syr, očistený nastrúhaný chren a na jemno pokrájanú  očistenú cibuľu. Dobre vyšľaháme a dochutíme soľou.

 

 

 









60. Nátierka vlaššká

vajcia                                                     2

šunka                                                  100 g

maslo                                                  145 g

horčica                                                  15 g

uhorky sterilizované bez nálevu               40 g

cibuľa                                                     40 g

soľ                                                           5 g

Maslo vymiešame s horčicou, pridáme očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu,  na drobné rezance pokrájanú šunku a sterilizované uhorky. Všetko dobre vymiešame. Nakoniec pridáme posekané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou.

 

61. Nátierka z bravčového mäsa

bravčové stehno                                            230 g

maslo                                                           120 g

vajcia                                                              1

uhorky sterilizované bez nálevu                        10 g

horčica                                                           20 g

soľ                                                                   5 g

pažítka                                                           25 g

rasca                                                               3 g

cibuľa                                                                 25 g

mlieko                                                                15 g

Bravčové mäso umyjeme, osušíme, posypeme rascou, soľou a dáme s cibuľou upiecť. Vychladnuté mäso po upečení pomelieme. Maslo vymiešame s postrúhanými vajciami uvarenými natvrdo, postrúhanými uhorkami, pridáme pomleté mäso, zriedime mliekom, dochutíme horčicou a spolu vyšľaháme. Umytú, pokrájanú pažítku použijeme na ozdobu.

 

 














62. Nátierka z hovädzieho mäsa

hovädzie zadné                                      180 g

maslo                                                    125 g

jogurt biely                                              25 g

horčica                                                     20 g

cibuľa                                                       30 g

soľ                                                             5 g

uhorky sterilizované bez nálevu                  30 g

vajcia                                                          1

Hovädzie mäso umyjeme a dáme variť do mierne osolenej vody. Uvarené zomelieme na jemno. Maslo vymiešame s horčicou a jogurtom. Pridáme očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, uhorky, pomleté mäso a postrúhané na tvrdo uvarené vajcia. Dobre vymiešame, dochutíme soľou.

 

 

63. Nátierka z kuracej pečene

maslo                                                  220 g

kuracia pečeň                                      180 g

tuk                                                       20 g

cibuľa                                                    60 g

soľ                                                          5 g

Kuraciu pečeň umyjeme a odblaníme. Očistenú na jemno nakrájanú cibuľu speníme na tuku, pridáme odblanenú kuraciu pečeň, ktorú  vo vlastnej šťave udusíme. Po udusení necháme vychladnúť. Pomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a spolu vyšľaháme.

 

64. Nátierka z ovsených vločiek s kápiou

ovsené vločky                                         40 g

maslo                                                   140 g

mlieko                                                    110 ml

syr mäkký                                                 85 g

kápia sterilizovaná                                      35 g

soľ                                                              5 g

Ovsené vločky  preberieme, opražíme nasucho, zomelieme a zalejeme  mliekom. Necháme nabobtnať. Maslo vymiešame so syrom do peny,  pridáme kašu z ovsených vločiek, dochutíme soľou a na jemné kocky pokrájanou kapiou.

 

 

 

65. Nátierka z plesňového syra

syr plesňový                                              120 g

maslo                                                        265 g

mlieko                                                       25 ml

Plesňový syr postrúhame, pridáme do vyšľahaného masla a rozriedime vlažným mliekom. Vyšľaháme do peny.

 

 

66. Nátierka z reďkovky a syra

syr smotanový                                    120 g

maslo                                                 160 g

reďkovka                                            150 g

soľ                                                         5 g

mlieko                                                  20 g

Maslo vyšľaháme so smotanovým syrom a mliekom. Pridáme očistenú nastrúhanú reďkovku, osolíme a vyšľaháme.

 

67. Nátierka  z rybieho filé

rybie filé                                               200 g

olej                                                       20 ml

maslo                                                   180 g

cibuľa                                                    60 g

soľ                                                           6 g

citróny                                                   50 g

Cibuľu očistíme, pokrájame a speníme na oleji. Pridáme umyté na kocky nakrájané rybie filé, ktoré  udusíme vo vlastnej šťave. Udusené filé pomelieme, pridáme maslo, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou, citrónovou šťavou  a vyšľaháme.

 

 


















68. Nátierka z treščej pečene

maslo                                                   230 g

treščia pečeň                                       120 g

soľ                                                         6 g

cibuľa                                                    60 g

citrónová šťava                                       50 g

Maslo vymiešame, pridáme treščiu pečeň bez nálevu, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Vyšľaháme do peny.

 

 

 

69. Nátierka z tuniaka

maslo                                                   220 g

tuniak v oleji                                        120 g

cibuľa                                                    60 g

citróny                                                   50 g

soľ                                                           5 g

Maslo vyšľaháme do peny, pridáme tuniaka , očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a soľ. Dobre spolu vyšľaháme.

 

 

70. Nátierka z tuniaka s mrkvou

 

maslo                                                    190 g

tuniak bez nálevu                                     90 g

mrkva                                                    100 g

cibuľa                                                      50 g

soľ                                                           8 g

citróny                                                    50 g

Maslo vymiešame, pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, rozdrveného tuniaka bez nálevu. Všetko spolu dobre vymiešame. Dochutíme soľou a citrónovou  šťavou.

 

71. Nátierka z tuniaka so syrom

 

maslo                                                   160 g

syr tavený                                             120 g

tuniak v oleji                                           85 g

citróny                                                    50 g

cibuľa                                                     60 g

soľ                                                           5 g

Maslo vyšľaháme s taveným syrom, pridáme  tuniaka, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, soľ, citrónovú šťavu a vyšľaháme.

 

 

 

72. Nátierka zeleninová letná

maslo                                                        160 g

vajcia                                                          1

paprika čerstvá                                           80 g

rajčiny                                                        60 g

soľ                                                               6 g

cibuľa