Nátierky zo škôlky
Poznámka: Recepty sú pripravené pre 10 osôb.
Chyby sú vyhradené
- 1. Nátierka syrová labužnícka
syr mäkký 70 g
syr plesňový 60 g
syr tvrdý 60 g
maslo 170 g
mlieko 0,3 dcl
soľ 5 g
cibuľa 30 g
Maslo vymiešame s mäkkým syrom a mliekom. Pridáme očistenú na jemno posekanú cibuľu, nastrúhaný plesňový syr, nastrúhaný tvrdý syr a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.
- 2. Nátierka avokádová
avokádo 130 g
maslo 200 g
tvaroh mäkký 75 g
soľ 0,5 g
cibuľa 35 g
kečup jemný 20 g
Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný mäkký tvaroh, očistené na jemno postrúhané avokádo, očistenú na jemno postrúhanú cibuľu a kečup. Dochutíme soľou a vyšľaháme.
- 3. Nátierka budapeštianska
maslo 210 g
tvaroh 70 g
syr tvrdý 50 g
horčica 15 g
soľ 0,5 g
chren 10 g
cibuľa 35 g
Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, postrúhaný tvrdý syr, očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu a postrúhaný chren. Dochutíme horčicou a soľou.
- 4. Nátierka cibuľová
cibuľa 100 g
maslo 160 g
vajcia 2
uhorky sterilizované bez nálevu 50 g jogurt biely 45 g
pažítka 10 g
soľ
Maslo vymiešame s jogurtom, pridáme očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, na tvrdo uvarené a postrúhané vajcia, postrúhané sterilizované uhorky. Spolu všetko vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou a dobre umytou, posekanou pažítkou.
5. Nátierka cícerová
cícer 60 g
maslo 180 g
cibuľa 50 g
soľ 0,6 g
jogurt biely 30 g
Cícer preberieme, namočíme a uvaríme do mäkka. Uvarený prepasírujeme alebo rozmixujeme. Maslo vymiešame s jogurtom, očistenou, na jemno pokrájanou cibuľou, pridáme cícer a dochutíme soľou. Dobre vyšľaháme.
6. Nátierka cícerová s pórom
múka cícerová 90g
voda vriaca 0,18 dcl
maslo 130 g
pór 25 g
cesnak 10 g
horčica 15 g
soľ 0,5 g
citróny 40g
Cícerovú múku zalejeme mierne osolenou vriacou vodou a uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť, rozmixujeme na hladký krém. Maslo vymiešame s očisteným a prelisovaným cesnakom, horčicou, citrónovou šťavou. Pridáme očistený a na jemno posekaný pór. Do vymiešaného masla pridáme vychladnutý krém z cícerovej múky, necháme cca 30 minút odstáť. Znova prešľaháme.
7. Nátierka cícerová s tuniakom
múka cícerová 90 g
voda vriaca 180 g
maslo 115 g
pór 25 g
cesnak 10 g
horčica 15 g
soľ 0,8 g
citróny 50 g
tuniak vo vlastnej šťave 50 g
Cícerovú múku zalejeme vriacou vodou, uvaríme na hustú kašu, ktorú rozmixujeme na hladký krém. Necháme vychladnúť. Vychladnutý krém pridáme do vymiešaného masla s horčicou, citrónovou šťavou, očisteným, prelisovaným cesnakom, očisteným jemne nakrájaným pórom, rozdrveným tuniakom a soľou. Dobre vymiešame, necháme cca 30 minút v chlade odstáť. Znovu prešľaháme. Odporúčame natierať na krehký kukuričný chlieb.
8. Nátierka drožďová
droždie 90 g
masť bravčová 20 g
cibuľa 80 g
maslo 150 g
vajcia 2
soľ 0,5 g
Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno a speníme na bravčovej masti. Pridáme droždie, ktoré opražíme a krátko podusíme. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme vychladnuté droždie, postrúhané vajcia a všetko spolu vyšľaháme.
9. Nátierka drožďová I.
maslo 180 g
droždie 60 g
cibuľa 80 g
soľ 0,7 g
olej 25 g
mlieko 0,2 dcl
Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno, opražíme na oleji, pridáme droždie a spolu popražíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme vychladnuté droždie, teplé mlieko a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.
10. Nátierka drožďová s mrkvou
droždie 70 g
maslo 140 g
masť bravčová 20 g
cibuľa 60 g
mrkva 80 g
vajcia 1
soľ 0,5 g
Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, speníme na bravčovej masti, pridáme droždie, ktoré opražíme. Vajcia uvaríme na tvrdo, očistíme. Vychladnuté postrúhame. Maslo vymiešame so soľou, pridáme vychladnuté droždie, na jemno postrúhanú očistenú mrkvu, postrúhané vajcia a všetko spolu vyšľaháme.
11. Nátierka džemová
maslo 250 g
džem 160 g
Maslo vymiešame s džemom do peny.
12. Nátierka fazuľová s jogurtom
fazuľa suchá 60 g
maslo 180 g
jogurt biely 45 g
cesnak 10 g
soľ 0,6 g
Fazuľu preberieme, umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s jogurtom. Dochutíme soľou, prelisovaným cesnakom a dobre vyšľaháme.
13. Nátierka fazuľová so syrom
fazuľa biela 65 g
maslo 140 g
syr mäkký 60 g
soľ 0,6 g
horčica 20 g
petržlenová vňať 15 g
Prebratú fazuľu umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s mäkkým syrom. Dochutíme soľou, horčicou a vyšľaháme. Petržlenovú vňať dobre umyjeme a použijeme na ozdobu.
14. Nátierka hrachová
hrach suchý 80 g
maslo 190 g
cesnek 10 g
soľ 0,6 g
mlieko 0,4 dcl
Hrach preberieme, umyjeme a uvaríme vo vode do mäkka. Uvarený rozmixujeme alebo prepasírujeme. Vmiešame do vyšľahaného masla, zriedime mliekom. Dochutíme soľou a očisteným, prelisovaným cesnakom. Vyšľaháme do peny.
15. Nátierka hrášková
maslo 190 g
mlieko 50 g
hrášok sterilizovaný bez nálevu 110 g
soľ 0,5 g
korenie čierne mleté 0,2 g
Maslo vymiešame s mliekom, pridáme sterilizovaný rozmixovaný hrášok a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.
16. Nátierka karfiolová
karfiol 300 g
maslo 200 g
soľ 0,7 g
mlieko 0,20 dcl
Karfiol očistíme, umyjeme a vložíme uvariť do slanej vody. Po uvarení necháme vychladnúť. Rozmixujeme. Maslo vymiešame, pridáme rozmixovaný karfiol, dochutíme soľou, zriedime mliekom a dobre vyšľaháme.
17. Nátierka karfiolová s vajíčkami
maslo 160 g
karfiol 160 g
vajcia 1
mlieko 30 g
cibuľa 30 g
olej 15 g
soľ 0,7 g
Karfiol očistíme, uvaríme v slanej vode. Cibuľu po očistení nakrájame na jemno, speníme na oleji, pridáme uvarený na ružičky rozobratý karfiol a podusíme. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s mliekom, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, vychladnutý udusený karfiol a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.
18. Nátierka kelová s vajcom
kel 300 g
maslo 140 g
olej 20 g
kečup jemný 20 g
cibuľa 30 g
cesnak 10 g
soľ 0,7 g
vajcia 1
Cibuľu očistíme, na drobno nakrájame a speníme na oleji. Pridáme očistený, umytý, na rezance nakrájaný kel, udusíme do mäkka. Udusený kel vymiešame s maslom, na tvrdo uvarenými postrúhanými vajciami, dochutíme očisteným prelisovaným cesnakom, kečupom a soľou.
19. Nátierka kuracia
kuracie prsia 130 g
maslo 200 g
cibuľa 50 g
soľ 0,5 g
olej 30 g
horčica 25 g
Kuracie prsia umyjeme a udusíme na oleji a očistenej, pokrájanej cibuli. Po udusení pomelieme. Maslo vymiešame so soľou a horčicou, pridáme pomleté mäso. Vyšľaháme do peny.
20. Nátierka kuracia s jablkami
kuracie prsia 90 g
maslo 140 g
syr tvrdý 55 g
syr smotanový 55 g
jablká 60 g
pažítka 15 g
soľ 0,7 g
smotana 50 g
Kuracie prsia umyjeme, uvaríme v mierne osolenej vode. Po uvarení zomelieme. Maslo vymiešame so strúhaným syrom, smotanovým syrom, očistenými postrúhanými jablkami a smotanou. Pridáme zomleté kuracie mäso a dobre premiešame. Dochutíme soľou a dobre umytou posekanou pažítkou.
21. Nátierka kuracia s pórom
kuracie prsia 130 g
cibuľa 45 g
pór 45 g
soľ 0,8 g
maslo 180 g
vajcia 1
smotana 15 g
Kuracie prsia umyjeme a vložíme do mierne osolenej vody uvariť. Po uvarení pomelieme. Cibuľu a pór očistíme, pokrájame a udusíme na časti masla. Po udusení spojíme s pomletým mäsom, necháme vychladnúť. Zvyšok masla vyšľaháme s postrúhanými vajciami uvarenými na tvrdo, spojíme s pomletým mäsom a smotanou. Dochutíme soľou. Vyšľaháme do peny.
22. Nátierka kuracia s uhorkami
kuracie prsia 150 g
maslo 180 g
vajcia 1
horčica 20 g
soľ 0,6 g
uhorky sterilizované bez nálevu 50 g
mlieko 20 g
Kuracie prsia umyjeme, vložíme uvariť do mierne osolenej vody. Uvarené vyberieme, necháme vychladnúť a zomelieme. Maslo vymiešame s mliekom, pridáme nastrúhané sterilizované uhorky a na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia. Vymiešame do peny. Dochutíme soľou a horčicou. Vyšľaháme.
23. Nátierka kuracia s vajíčkami
kuracie prsia 150 g
maslo 160 g
olej 20 g
vajcia 1
cibuľa 40 g
horčica 20 g
mlieko 20 g
Cibuľu očistíme, pokrájame na drobno, speníme na oleji. Kuracie prsia umyjeme, pokrájame na kocky vložíme do pripravenej cibule a dusíme asi 25 minút, jemne podliate vodou. Necháme vychladnúť. Mäkké mäso po vychladnutí zomelieme. Maslo vymiešame, pridáme postrúhané na tvrdo uvarené vajcia, pomleté mäso, mlieko a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou a horčicou.
24. Nátierka liptovská
maslo 160 g
bryndza 180 g
cibuľa 50 g
soľ 0,5 g
mlieko 20 g
pažítka 20 g
Maslo vymiešame s mliekom, pridáme bryndzu, na jemno pokrájanú očistenú cibuľu. Dochutíme podľa potreby soľou a pažítkou. Dobre vyšľaháme.
25. Nátierka maslová s čokoládou
čokoláda na varenie 100 g
maslo 230 g
cukor práškový 60 g
mlieko 30 g
Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a vlažným mliekom, pridáme zmäknutú varovú čokoládu a dobre vyšľaháme.
26. Nátierka maslová so strúhaným syrom
maslo 240 g
tvrdý syr 170 g
soľ 0,5 g
Chlieb natrieme soľou ochuteným maslom a posypeme tvrdým strúhaným syrom, prípadne zmiešame maslo so syrom.
27. Nátierka medová
maslo 270 g
med 140 g
Maslo vymiešame s medom a natierame na chlieb. Med je potrebné mierne nahriať.
28. Nátierka mrkvová
maslo 200 g
vajcia 2
mrkva 150 g
soľ 0,5 g
mlieko 15 g
Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, očistenú postrúhanú mrkvu. Zriedime mliekom a vyšľaháme do peny.
29. Nátierka oškvarková
oškvarky 180 g
horčica 20 g
maslo 120 g
soľ 0,6 g
cibuľa 100 g
pažítka 15 g
Čerstvé oškvarky zomelieme spolu s cibuľou, pridáme maslo, soľ, horčicu. Všetko spolu vyšľaháme. Povrch nátierky posypeme umytou a posekanou pažítkou.
30. Nátireka sardinková
maslo 230 g
sardinky v oleji bez nálevu 120 g
soľ 0,6 g
cibuľa 60 g
citróny 50 g
Maslo vymiešame, pridáme sardinky, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Vyšľaháme do peny.
31. Nátierka sardinková so syrom
maslo 160 g
syr tvrdý 120 g
sardinky v oleji 95 g
cibuľa 50 g
soľ 0,4 g
Maslo vymiešame, pridáme očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, sardinky a nastrúhaný tvrdý syr. Dochutíme soľou a dobre vymiešame.
32. Nátierka sójová
sója 75 g
maslo 180 g
horčica 20 g
soľ 0,7 g
cesnak 10 g
mlieko 20 g
Sóju preberieme, umyjeme a uvaríme. Uvarenú rozmixujeme a pridáme do vyšľahaného masla s mliekom. Dochutíme horčicou, soľou a očisteným prelisovaným cesnakom.
33. Nátierka sójová s kečupom
sója 80 g
maslo 150 g
kečup jemný 30 g
soľ 0,6 g
sójová omáčka 15 g
mlieko 20 g
Sóju preberieme, umyjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú pomelieme, pridáme k vymiešanému maslu.
34. Nátierka syrová pena
syr smotanový 220 g
maslo 160 g
mlieko 30 g
soľ 0,5 g
Maslo, smotanový syr a mlieko vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou.
35. Nátierka syrová s cesnakom
maslo 200 g
syr mäkký 160 g
mlieko 50 g
soľ 0,6 g
cesnak 10 g
Maslo vyšľaháme do peny, pridáme mäkký syr, mlieko, očistený prelisovaný cesnak a dobre vyšľaháme. Dochutíme soľou.
36. Nátierka šošovicová s jogurtom
šošovica 65 g
maslo 180 g
cibuľa 40 g
cesnak 10 g
jogurt biely 40 g
soľ 0,7 g
Šošovicu preberieme, umyjeme a vsypeme do vriacej vody uvariť. Uvarenú rozmixujeme, pridáme do vymiešaného masla s jogurtom a očistenou na jemno pokrájanou cibuľou. Dochutíme očisteným, prelisovaným cesnakom a soľou.
37. Nátierka špenátová
maslo 160 g
špenát mrazený 140 g
vajcia 1
cibuľa 50 g
cesnak 15 g
mlieko 25 g
soľ 0,5 g
olej 15 g
Očistenú na jemno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme soľou, očisteným prelisovaným cesnakom. Dusíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s postrúhanými na tvrdo uvarenými vajciami, pridáme vychladnutý špenát a vyšľaháme do peny.
38. Nátierka špenátová so syrom
maslo 80 g
syr smotanový 80 g
špenát mrazený 130 g
cibuľa 50 g
cesnak 15 g
olej 20 g
mlieko 20 g
vajcia 1
soľ 0,5 g
Očistenú na jemno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme špenát, mlieko, dochutíme očisteným prelisovaným cesnakom a dusíme 20 minút. Necháme vychladnúť. Do vymiešaného masla so soľou, smotanovým syrom, postrúhanými na tvrdo uvarenými vajciami pridáme vychladnutý špenát. Vyšľaháme do peny.
39. Nátierka šunková pena
maslo 210 g
šunka 130 g
cibuľa 50 g
horčica 15 g
soľ 0,6 g
mlieko 15 g
Maslo vyšľaháme s horčicou a mliekom, pridáme pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku a očistenú na drobno pokrájanú cibuľu, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.
40. Nátierka šunková s taveným syrom
maslo 160 g
šunka 100 g
mlieko 30 g
syr tavený 120 g
soľ 0,5 g
Maslo vyšľaháme s taveným syrom a mliekom. Pridáme pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku, dochutíme soľou a vyšľaháme do peny.
41. Nátierka šunková s vajcom
maslo 180 g
šunka 100 g
mlieko 25 g
vajcia 2
soľ 0,5 g
cibuľa 30 g
Maslo vyšľaháme s mliekom, pridáme pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku, očistenú na drobno pokrájanú cibuľu a na tvrdo uvarené postrúhané vajcia. Všetko spolu vyšľaháme. Dochutíme soľou.
42. Nátierka šunková so zelerom
zeler 100 g
mrkva 80 g
cibuľa 25 g
syr smotanový 120 g
šunka 80 g
jogurt biely 50 g
soľ 0,5 g
citróny 40 g
Zeler, mrkvu a cibuľu očistíme, postrúhame na jemno, pridáme smotanový syr, pomletú alebo na jemno pokrájanú šunku, jogurt, soľ a citrónovú šťavu. Všetko spolu vyšľaháme.
43. Nátierka talianska
maslo 300 g
rajčinový pretlak 60 g
cibuľa 50 g
soľ 0,5 g
Do vymiešaného masla pridáme rajčiakový pretlak, očistenú na jemno posekanú cibuľu, soľ. Všetko spolu dobre vymiešame do peny.
44. Nátierka tvarohová
tvaroh mäkký 210 g
maslo 120 g
smotana 50 g
soľ 0,5 g
cibuľa 40 g
paprika červená mletá 0,5 g
Maslo vymiešame, pridáme prelisovaný tvaroh, smotanu, na jemno pokrájanú cibuľu a vyšľaháme do peny. Dochutíme soľou a červenou paprikou.
45. Nátierka tvarohová s cesnakom
tvaroh mäkký
maslo
mlieko
cesnak
soľ
Maslo s mäkkým tvarohom a mliekom vyšľaháme. Dochutíme očisteným, prelisovaným cesnakom a soľou.
46. Nátierka tvarohová s džemom
tvaroh mäkký 200 g
maslo 100 g
džem 80 g
mlieko 30 g
Maslo vyšľaháme s mliekom, pridáme prelisovaný tvaroh, džem a vyšľaháme.
47. Nátierka tvarohová s jablkami
tvaroh mäkký 200 g
maslo 150 g
jablká 100 g
citróny 60 g
Jablká očistíme, postrúhame a udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť. Maslo s tvarohom vymiešame, pridáme udusené jablká a dochutíme citrónovou šťavou.
48. Nátierka tvarohová s jahodami
tvaroh mäkký 140 g
maslo 140 g
jahodový kompót bez nálevu 85 g
cukor práškový 50 g
Maslo vyšľaháme s prelisovaným tvarohom, pridáme jahodový kompót bez nálevu. Dochutíme práškovým cukrom a dobre vyšľaháme.
49. Nátierka tvarohová s kôprom
tvaroh mäkký 250 g
maslo 110 g
mlieko 20 g
cibuľa 30 g
kôpor čerstvý 20 g
soľ 0,5 g
Maslo, prelisovaný mäkký tvaroh, vlažné mlieko a očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu vymiešame. Dochutíme soľou a umytým, očisteným, na jemno posekaným kôprom.
50. Nátierka tvarohová s medom
tvaroh mäkký 200 g
maslo 140 g
med 80 g
Maslo vyšľaháme s medom, pridáme prelisovaný tvaroh a vymiešame.
51. Nátierka tvarohová s mrkvou
tvaroh mäkký 180 g
maslo 150 g
mrkva 60 g
jogurt biely 50 g
soľ 5 g
Do vymiešaného masla pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, prelisovaný tvaroh a jogurt. Dobre vymiešame a dochutíme soľou.
52. Nátierka tvarohová s treščou pečeňou
tvaroh mäkký 180 g
maslo 110 g
reščia pečeň bez nálevu 80 g
cibuľa 50 g
soľ 5 g
Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný tvaroh , treščiu pečeň bez oleja a očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu . Dobre vyšľaháme, dochutíme soľou.
53. Nátierka tvarohová s vajcom a kečupom
tvaroh mäkký 150 g
maslo 130 g
vajcia 2
cibuľa 40 g
kečup jemný 20 g
soľ 4 g
Maslo vymiešame s kečupom, pridáme na jemno pokrájanú očistenú cibuľu, prelisovaný tvaroh, postrúhané na tvrdo uvarené vajcia a všetko spolu dobre vymiešame. Dochutíme soľou.
54. Nátierka tvarohová so sardinkami
tvaroh mäkký 180 g
maslo 110 g
sardinky 80 g
cibuľa 50 g
soľ 5 g
Maslo vyšľaháme, pridáme prelisovaný tvaroh, sardinky bez oleja a očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu. Dobre vyšľaháme, dochutíme soľou.
55. Nátierka tvarohová so zeleninou
tvaroh mäkký 180 g
maslo 80 g
mrkva 60 g
vajcia 1
uhorky sterilizované bez nálevu 30 g
jogurt biely 40 g
soľ 4 g
Tvaroh prelisujeme, vymiešame s maslom, pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, postrúhané sterilizované uhorky, jogurt a nakoniec nakrájané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou.
56. Nátierka úsporná zo syra tofu
syr tofu 180 g
droždie čerstvé 90 g
cibuľa 50 g
soľ 3 g
petržlenová vňať 10 g
cesnak 10 g
ochucovadlo 10 g
sójová omáčka 20 g
olej 20 g
maslo 80 g
Cibuľu očistíme, pokrájame na jemno, speníme na oleji, pridáme rozdrvené droždie a opražíme. Ochutíme očisteným prelisovaným cesnakom a soľou. U skupiny B, C a D aj sójovou omáčkou a dochucovadlom. Pridáme postrúhaný syr tofu a podusíme cca 7 až 10 minút. Necháme vychladnúť. Maslo vymiešame, pridáme do vychladnutej masy, dochutíme umytou, jemne posekanou petržlenovou vňaťou a dobre vymiešame.
57. Nátierka vajcová
maslo 210 g
vajcia 3
horčica 20 g
mlieko 25 ml
soľ 5 g
Vajcia uvaríme na tvrdo, ošúpeme a necháme vychladnúť. Postrúhame. Maslo vymiešame so soľou, horčicou, mliekom a pridáme postrúhané vajcia. Dobre vyšľaháme.
58. Nátierka vajíčková s kečupom
vajcia 4
maslo 180 g
kečup jemný 40 g
soľ 5 g
Maslo vyšľaháme s kečupom, pridáme postrúhané žĺtka z vajec uvarených na tvrdo. Dochutíme soľou a prešľaháme. Bielka z uvarených vajec na jemno posekáme a posypeme nimi natretý chlieb.
59. Nátierka viedenská
maslo 135 g
tvaroh 170 g
paprika červená mletá 50 g
chren 20 g
cibuľa 40 g
mlieko 15 g
soľ 4 g
Tvaroh prelisujeme, vyšľaháme s maslom a mliekom. Pridáme na jemno nastrúhaný syr, očistený nastrúhaný chren a na jemno pokrájanú očistenú cibuľu. Dobre vyšľaháme a dochutíme soľou.
60. Nátierka vlaššká
vajcia 2
šunka 100 g
maslo 145 g
horčica 15 g
uhorky sterilizované bez nálevu 40 g
cibuľa 40 g
soľ 5 g
Maslo vymiešame s horčicou, pridáme očistenú, na jemno pokrájanú cibuľu, na drobné rezance pokrájanú šunku a sterilizované uhorky. Všetko dobre vymiešame. Nakoniec pridáme posekané na tvrdo uvarené vajcia. Dochutíme soľou.
61. Nátierka z bravčového mäsa
bravčové stehno 230 g
maslo 120 g
vajcia 1
uhorky sterilizované bez nálevu 10 g
horčica 20 g
soľ 5 g
pažítka 25 g
rasca 3 g
cibuľa 25 g
mlieko 15 g
Bravčové mäso umyjeme, osušíme, posypeme rascou, soľou a dáme s cibuľou upiecť. Vychladnuté mäso po upečení pomelieme. Maslo vymiešame s postrúhanými vajciami uvarenými natvrdo, postrúhanými uhorkami, pridáme pomleté mäso, zriedime mliekom, dochutíme horčicou a spolu vyšľaháme. Umytú, pokrájanú pažítku použijeme na ozdobu.
62. Nátierka z hovädzieho mäsa
hovädzie zadné 180 g
maslo 125 g
jogurt biely 25 g
horčica 20 g
cibuľa 30 g
soľ 5 g
uhorky sterilizované bez nálevu 30 g
vajcia 1
Hovädzie mäso umyjeme a dáme variť do mierne osolenej vody. Uvarené zomelieme na jemno. Maslo vymiešame s horčicou a jogurtom. Pridáme očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, uhorky, pomleté mäso a postrúhané na tvrdo uvarené vajcia. Dobre vymiešame, dochutíme soľou.
63. Nátierka z kuracej pečene
maslo 220 g
kuracia pečeň 180 g
tuk 20 g
cibuľa 60 g
soľ 5 g
Kuraciu pečeň umyjeme a odblaníme. Očistenú na jemno nakrájanú cibuľu speníme na tuku, pridáme odblanenú kuraciu pečeň, ktorú vo vlastnej šťave udusíme. Po udusení necháme vychladnúť. Pomelieme, pridáme maslo, dochutíme soľou a spolu vyšľaháme.
64. Nátierka z ovsených vločiek s kápiou
ovsené vločky 40 g
maslo 140 g
mlieko 110 ml
syr mäkký 85 g
kápia sterilizovaná 35 g
soľ 5 g
Ovsené vločky preberieme, opražíme nasucho, zomelieme a zalejeme mliekom. Necháme nabobtnať. Maslo vymiešame so syrom do peny, pridáme kašu z ovsených vločiek, dochutíme soľou a na jemné kocky pokrájanou kapiou.
65. Nátierka z plesňového syra
syr plesňový 120 g
maslo 265 g
mlieko 25 ml
Plesňový syr postrúhame, pridáme do vyšľahaného masla a rozriedime vlažným mliekom. Vyšľaháme do peny.
66. Nátierka z reďkovky a syra
syr smotanový 120 g
maslo 160 g
reďkovka 150 g
soľ 5 g
mlieko 20 g
Maslo vyšľaháme so smotanovým syrom a mliekom. Pridáme očistenú nastrúhanú reďkovku, osolíme a vyšľaháme.
67. Nátierka z rybieho filé
rybie filé 200 g
olej 20 ml
maslo 180 g
cibuľa 60 g
soľ 6 g
citróny 50 g
Cibuľu očistíme, pokrájame a speníme na oleji. Pridáme umyté na kocky nakrájané rybie filé, ktoré udusíme vo vlastnej šťave. Udusené filé pomelieme, pridáme maslo, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou, citrónovou šťavou a vyšľaháme.
68. Nátierka z treščej pečene
maslo 230 g
treščia pečeň 120 g
soľ 6 g
cibuľa 60 g
citrónová šťava 50 g
Maslo vymiešame, pridáme treščiu pečeň bez nálevu, očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Vyšľaháme do peny.
69. Nátierka z tuniaka
maslo 220 g
tuniak v oleji 120 g
cibuľa 60 g
citróny 50 g
soľ 5 g
Maslo vyšľaháme do peny, pridáme tuniaka , očistenú na jemno nakrájanú cibuľu, citrónovú šťavu a soľ. Dobre spolu vyšľaháme.
70. Nátierka z tuniaka s mrkvou
maslo 190 g
tuniak bez nálevu 90 g
mrkva 100 g
cibuľa 50 g
soľ 8 g
citróny 50 g
Maslo vymiešame, pridáme očistenú na jemno postrúhanú mrkvu, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, rozdrveného tuniaka bez nálevu. Všetko spolu dobre vymiešame. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
71. Nátierka z tuniaka so syrom
maslo 160 g
syr tavený 120 g
tuniak v oleji 85 g
citróny 50 g
cibuľa 60 g
soľ 5 g
Maslo vyšľaháme s taveným syrom, pridáme tuniaka, očistenú na jemno pokrájanú cibuľu, soľ, citrónovú šťavu a vyšľaháme.
72. Nátierka zeleninová letná
maslo 160 g
vajcia 1
paprika čerstvá 80 g
rajčiny 60 g
soľ 6 g
cibuľa